Een simlock is als het ware een blokkade op een mobiele telefoon. Deze blokkade wordt er door de telefoonprovider opgezet en zorgt ervoor dat het toestel alleen werkt met een simkaart van deze provider. De meeste prepaid toestellen bevatten bij aanschaf een simlock. Toestellen in combinatie met een abonnement kunnen ook een simlock bevatten. Prepaid toestellen werken vaak ook niet met een simkaart waaraan een abonnement gekoppeld is. De reden van een simlock is het feit dat telefoons door providers vaak heel goedkoop of zelfs gratis worden aangeboden. De provider bekostigt zelf het verschil met de normale verkoopwaarde van het toestel geheel of gedeeltelijk. De provider dient deze investering terug winnen en wil daarom de klant een tijd vast kunnen houden. De klant is doormiddel van een simlock op het toestel enige tijd aan de provider gebonden. Een simlock is gedurende een jaar toegestaan, de klant zal dan ook minimaal een jaar gebonden zijn aan de provider.

Heeft mijn toestel een simlock
De meeste nieuwe prepaid toestellen en toestellen in combinatie met een abonnement hebben een simlock. Of het toestel daadwerkelijk een simlock heeft is te vinden in de papieren die men bij aanschaf van het toestel krijgt. Bij aankoop van een ‘gelockt’ toestel moet dit worden aangegeven bij de verkoop of op de verpakking.
Het is ook mogelijk om zelf te kijken of het toestel een simlock bevat. Dit doet men door de simkaart van een ander netwerk in het toestel te plaatsen. Wanneer men het toestel kan gebruiken en het mogelijk is om er mee te bellen, bevat het toestel geen simlock. Wanneer er een melding verschijnt als : ‘plaats juiste simkaart’, insert correct simkaart’, ‘voer NCK-code in’, ’geef simlock’ of iets in die trant dan bevat het toestel een simlock.

Verwijderen van een simlock
Een simlock kan altijd na een jaar gratis van het toestel worden verwijderd, een simlock langer dan een jaar is niet toegestaan. Om de simlock van het toestel te verwijderen dient er een unlock-code te worden aangevraagd. De wijze waarop een unlock-code dient te worden aangevraagd verschilt per provider. Bij een aantal providers kan het online maar soms moet het telefonisch gebeuren of kan het alleen schriftelijk. Bij aanschaf van het toestel krijgt men altijd een formulier, het is altijd mogelijk om dit formulier te gebruiken om de code aan te vragen. Wanneer de unlock-code binnen één jaar na aanschaf van het toestel wordt aangevraagd kan de provider een bedrag vragen voor het verstrekken van deze code. Het is ook verschillend per provider hoe snel men de unlock-code na aanvraag ontvangt. Dit kan uiteenlopen van een week tot een maand.
Wanneer het toestel door middel van de unlock-code simlockvrij is gemaakt, kan men het toestel gebruiken met sim kaarten van alle providers. De mobiele telefoon dient wel geschikt te zijn voor het netwerk waar men op wil bellen.